Terug naar het overzicht

Artikel Dagblad van het Noorden: Kindcentrum op 1 locatie

 

Stadskanaal Er moet dringend een besluit worden genomen over de bouw van een kindcentrum aan de Brummelkant in Stadskanaal. ,,We moeten naar de kansen kijken.’’Daarop hamert Paulien Hietbrink. Zij is Opron-bestuurder, de scholengroep waar de openbare basisschool Meester Neuteboomschool onder valt. Jaren geleden trokken docenten al aan de bel over de slechte staat van die school. Ook de andere school in de wijk christelijke basisschool Maarsborg is aan vernieuwing toe.

Het plan is om beide scholen in één gebouw te zetten aan de Brummelkant. Bewoners van die wijk zien de komst van zo’n grote school totaal niet zitten: het zou te groot zijn, teveel verkeer trekken en er komt veel lawaai van in de stille buurt.

De nieuwbouw zou daar aanvankelijk ook niet komen. De school zou bijna zeker aan de Manegelaan worden gebouwd. Maar die bouw kwam niet op gang door de slechte financiële positie van de gemeente en de gevolgen van corona. Inmiddels zit na jaren afstel een gigantische roekenkolonie aan de Manegelaan. De dieren krijsen, poepen en laten takken vallen. Daaronder wil de gemeente geen school bouwen.

Bittere pil voor iedereen

,,Het is voor iedereen een bittere pil dat het niet meer aan de Manegelaan kan’’, zegt Hietbrink. ,,Maar we moeten door en kijken naar de toekomst.’’ Daarmee is Aldert Hoksbergen het eens. Hij is interim-bestuurder van Scholengroep Perspectief, waar de Maarsborg onder valt: ,,Het onderwijs moet een boost krijgen.’’


En daar moet energie in worden gestoken, zegt Hietbrink. ,,We moeten door.’’

Beide bestuurders zijn pas begonnen bij hun organisatie. Hoksbergen in januari, Hietbrink een maand geleden. Ze zijn groot voorstander van één locatie, zeggen ze. Op die manier kunnen ze voorzieningen als een zelfstandige leerruimte of een doe-lokaal samen delen. Hoksbergen: ,,Je kunt iets heel moois maken als je samen optrekt en het gebouw ook efficiënt bouwen. Anders moet je alles twee keer doen.’’