Terug naar het overzicht

Samenwerkingsproject in De Bast in Onstwedde

Cultureel Erfgoed: Over de Grens

Een samenwerkingsproject van peuter tot puber.

In MFA De Bast in Onstwedde proberen Peuterspeelzaal Peuterkorf, CBS De Rank en het Ubbo Emmius, de overgang van peuterspeelzaal naar basisschool en van basisschool naar voortgezet onderwijs zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Een onderdeel van dit concept is het jaarlijkse cultuurproject. Deze keer was het thema Cultureel Erfgoed: ‘Over de grens’. Een week lang waren alle leerlingen met hetzelfde thema aan de slag. Zij konden zelf kiezen welke workshops ze wilden volgen. In verschillende workshops zaten leerlingen van de bovenbouw van CBS De Rank en kinderen van de onderbouw van UBBO Emmius bij elkaar.

Iets wat op het ministerie van OCW nog op de tekentafel ligt onder de naam ‘Tienerschool’, wordt in Onstwedde al gedeeltelijk gerealiseerd.

Het was een wervelende week met heel veel uitdagende workshops. Hieronder volgt een impressie van wat er allemaal te doen was:

De heerlijke zoete geuren van de zelfgemaakte Kniepertjes, Arretjescake en Poffert stegen op vanuit het ‘natuurlokaal’ en zweefden door het hele gebouw. Jongens en meisjes van De Rank en UBBO waren samen druk bezig in de keuken met Groningse recepten.

In een ander lokaal waren leerlingen van UBBO en De Rank samen ingespannen aan het kalligraferen met zelfgemaakte inkt en bladgoud op echt perkament.

Andere kinderen volgden een historische wandeling door Onstwedde en hoorden verhalen over de geschiedenis van de  Juffertoren, een neergestort vliegtuig uit WO II en de mysterieuze verhaal over pastoor Elze.

Ook was er ruimte voor de leerlingen om hun zangtalenten ten gehore te brengen met oer Hollandse liederen. Bij de workshop Geneologie (Stamboom uitzoeken) waren zelfs enkele kinderen al bij voorouders uit 1897 terecht gekomen!

De dansliefhebbers konden zich uitleven in de danslijn van Afrikaanse dans naar jazz en Motown naar hiphop en streetdance.

Tijdens de presentatie op vrijdag 5 april hebben alle leerlingen hun opgedane kennis, ervaringen, werkstukken, geleerde liedjes en dans gepresenteerd. Er waren die middag heel veel belangstellenden en het was een gezellige drukte in MFA De Bast.